20141010-DSCN1051

Victoria Falls, Zimbabwe, 2014Mijn passie voor fotografie gaat vele jaren terug. In het analoge tijdperk (1987)  ben ik destijds met een Minolta gestart. Jaren later, bij de doorbraak van de digitale fotografie is er gewacht totdat Canon met een betaalbare spiegelreflex op de markt kwam zijnde de 300D. Prachtig toestel, veel leuke foto's mee gemaakt. Omdat je nadien toch nog wat uitbreidingsmateriaal aanschaft, heb ik mij voor toestellen als lenzen bij Canon gehouden. Canon heeft een mooi system. Hun lenzen zijn fenomenaal. De combinatie met hun toestellen maken een zeer sterk geheel.


Momenteel gebruik ik volgende toestellen:

* Canon 1Dx Mk iii De full-frame actie camera. Dit is de top van Canon en zeer geschikt voor Sport en Wildlife fotografie. Zwaar toestel, maar zo snel. Maakt tot 16 beelden per seconde in RAW, waardoor de kans op het missen van het juiste moment minimaal is. De afmetingen van deze camera in combinatie met grote lenzen vormt een solide basis. Een zeer sterke, snelle  en correcte Autofocus zorgt voor veel geslaagde actie foto's. Ook bij minder omgevingslicht kan je hier goed mee uit de voeten. Bij een ISO van 12800 rollen er nog bruikbare beelden uit dit toestel. Als bewijs ervan de foto's van de Puma getrokken in de regenwouden van Costa-Rica, met diafragma maximaal open, 520mm brandpuntsafstand, 1/40s sluitertijd en een iso van 25600. 

* Canon 5D Mk iii: Het manusje van al. Als full-frame camera kan je hier werkelijk goede beelden mee vastleggen. Zijn snelheid is beperkt tot 6 beelden per seconde, doch de autofocus doet prima zijn werk. 


Deze toestellen worden gebruikt in combinatie met volgende lenzen:

Lenzen met Vaste brandpuntsafstand

* 14 2.8 Lii : een zeer ruime breedhoek lens. Houdt evenwel nog alle lijnen recht en geeft dus zeker geen fish-eye effect. Op deze lens past evenwel geen extern filter meer door de enorme bolling van het font-element van de lens. Bijna uitsluitend voor landschapsfotografie gebruikt.

* 24 1.4 L ii: een zeer lichtsterke breedhoek lens. Door de enorme lichtsterkte is deze lens uitermate geschikt om actie op breedhoekformaat vast te leggen.

* 24 3.5 TS-E L ii: Een specialeke. Deze tilt en shift lens kan enkel maar manueel focuseren. Door de tilt en shift functie wordt dit een vrij technische lens, doch voor landschaps- als architectuur fotografie is dit een pareltje. Door de manuele focus en zeker bij het inschakelen van shift of tilt bij voorkeur te gebruiken met een statief.

* 50 1.4: Een kleine en lichtsterke lens. Met de 1.4 kan je vlotjes foto's maken waar er niet mag geflitst worden. De 50mm zorgt dan weer voor een gezichtshoek ongeveer gelijkaardig aan het menselijk oog. Deze lens zit bijna altijd erbij als ik op pad ga voor meerdere dagen.

* 85 1.2 L ii: Een pracht van een portretlens. Een trage autofocus maar een geweldig kleine scherpte diepte waarmee je mooie creatieve beelden kan vastleggen. De lens geeft een prachtig bokeh, en vorm bij een portretsessie een must in het gebruik.

* 100 2.8 L IS Macro: Deze is special bedoeld om de kleine details vast te leggen. Of dit nu over een trouwring, een insect, een... gaat, dat maakt niet uit. je kan er op 30cm reeds mee scherpstellen. Door gebruik van tussenringen kan dit eventueel nog korter waardoor de vergrotings factor van 1x, 1.17x tot zelfs 1.37x kan gaan. Deze lens beschikt ook over een stabilisatie system waardoor zowel de hoekbewegingen als de verschuivingen worden gecompenseerd.

*135  4.0 TS-E L Macro: Eveneens een specialeke. Deze tilt en shift lens kan enkel maar manueel focuseren. Door de tilt en shift functie wordt dit een vrij technische lens, doch voor details bij landschaps maar ook voor een grote scherpte diepte bij macro fotografie is dit een pareltje. Enkel te gebruiken met een statief.

* 300 2.8 L IS ii: Dit is de actie lens om mee uit de losse hand te fotograferen. Enorm lichtsterk met zijn 2.8 diafragma. Tevens heeft deze lens zowat de snelste autofocus van al de Canon lenzen.

* 600 4.0 L IS ii: De sport en wildlife lens voor grotere afstanden. Dit is de lens om vogels te fotograferen. Hiervan kan je, met behulp van extenders, ook een 840mm of zelfs een 1200mm lens van maken.

Zoom lenzen:

* 16-35 4.0 L IS: Geweldige breedhoeklens die tevens ook ook over een interne statilisatie beschikt. Deze lens is bijna scherp over de volledige oppervlakte. Ideale lens om landschappen mee vast te leggen uit de losse hand.

* 24-70 2.8 L ii: De lichtsterke algemene zoomlens. Bij minimale configuratie is deze lens tezamen met de 16-35 en de 100-400 de vaste kit die meegenomen wordt.

* 24-105 4.0 L IS: Een algemene zoomlens. Geeft zeer mooie resultaten vanaf f/8.0 op full frame camera's.

* 70-200 2.8 L IS ii: Snelle tele zoom lens in het kleine tele bereik. Door zijn snelheid van focuseren zeer geschikt voor actiefotografie, doch ook voor portret fotografie is dit een pareltje.

* 100-400 4.5-5.6 L IS ii: de lichte flexibele tele zoom lens. Deze lens levert zowel zonder als met extender 1.4x zeer mooie resultaten op de full frame camera. Deze lens gebruik ik vast met de 1.4x extender, waardoor het bereik ervan 140-560mm wordt.

* 200-400 4.0 1.4x L IS: geweldige flexibele lens. Met zijn 200-400 f/4.0 of na inschakelen van de ingebouwde extender kom je op een 280-560 f/5.6, en dat slechts met één knop om te zetten. De lens voor safari, zeker als het over grotere dieren gaat die zich op relatief korte afstand bevinden. Door de zoom mogelijkheid kan je vanuit hetzelfde standpunt zowel dier in omgeving, dier als portretfoto van hoofd van dier op nauwelijks enkele seconden tijd maken. Super.


Voor het flitsen is de keuze gevallen op Yongnuo.

* YN-560iii: De manuele flits met ingebouwde ontvanger. Deze flitsers worden gebruikt in combinatie met de Yongnuo YN560-TX zender, die vanop je camera de mogelijkheid geeft, om vermogen, als zoom, direct vanop je camera te bedienen. Prachtig en eenvoudig system dat gecontroleerde lichtopstelling eenvoudig weet aan te pakken.

* YN-600-EX RT: De flits die ik meestal in E-TTL modus gebruik. Ook deze flitsers bezitten een ingebouwde ontvanger en zijn compatible met de Canon 600EX-RT. De flitsers kunnen vanop de camera bediend worden door de YN-E3-RT. 


Powered by SmugMug Owner Log In